Twój domowy obiad zawsze wygląda tak samo: kotlet, ziemniaki i surówka? Jeśli masz ochotę na kulinarną odmianę, możesz odwiedzić lokale serwujące obiady domowe w Łodzi lub innym mieście, albo po prostu wprowadzić kilka zmian do swojej kuchni. Zastąp ziemniaki innymi produktami, a przekonasz się, jak wybornie będą smakować z kotletem, bitkami czy gulaszem.
O ile kuchnia naszych babć czy mam zawierała ziemniaki w wielkich ilościach, o tyle młodsze pokolenia stopniowo odchodzą od tej tradycji. W naszych domach ziemniaczane puree nie jest już codziennością – coraz częściej wypierają je inne obiadowe dodatki.
Ziemniaki inne niż tłuczone
Jeżeli nie masz nic przeciwko ziemniakom na obiad, wcale nie musisz spożywać ich wyłącznie w formie tłuczonej lub gniecionej.
- Ziemniaki pieczone – pokrojone w plastry lub łódeczki szybko znikają z talerza. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można serwować je do kotletów czy pieczeni mięsnych.
- Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku – to zdrowsza alternatywa zwykłych placków smażonych na patelni. Doskonale komponują się z gulaszem czy sosami.
- Kotlet ziemniaczany – smażony na głębokim tłuszczu wyróżnia się przyjemnie chrupiącą panierką. Może stanowić samodzielne danie, ale świetnie smakuje też w towarzystwie sosów oraz gulaszu.
Ryż ugotowany na sypko
Ryż kojarzy ci się tylko z zupą pomidorową? Nic nie stoi na przeszkodzie, by stanowił alternatywę dla tłuczonych ziemniaków. Świetnie komponuje się z kotletem, sosami, kurczakiem curry oraz innymi daniami obiadowymi.
Przyrządzając ryż, zrób to profesjonalnie – jak w lokalach serwujących obiady domowe w Łodzi czy w innym mieście. Ziarenka nie mogą być rozgotowane, lecz lekko twarde – dzięki temu będą sypkie.
Kasza w wielu odmianach
Kasza jest tak samo jak ziemniaki mocno osadzona w polskiej tradycji kulinarnej. Warto po nią sięgać, bo nie tylko urozmaici nasze codzienne menu, ale przede wszystkim dostarczy ważnych składników odżywczych.
W przypadku kaszy nie ma mowy o monotonii – każdego dnia możesz jeść inną: począwszy od kaszy kuskus (co ciekawe, coraz częściej jest zaliczana nie do kasz, ale do makaronów), poprzez pęczak (to całe ziarna kaszy jęczmiennej), a skończywszy na drobniejszej jęczmiennej kaszy perłowej czy gryczanej.
Włoskie kluski ziemniaczane
Włoskie kluseczki ziemniaczane (tzw. gnocchi) są podobne do polskich kopytek. Świetnie smakują w towarzystwie sosów – zarówno tych do makaronu, jak i gulaszowych.
Makarony
Jeżeli chcesz przygotować sos lub gulasz, wcale nie musisz podawać go z ziemniakami. Ugotuj makaron, a otrzymasz danie o zupełnie innych walorach smakowych.
Możesz wybierać pomiędzy makaronami różnego rodzaju: począwszy od nitek i wstążek, a skończywszy na rurkach, kokardkach czy kolankach. Świetnie sprawdzi się też makaron z pszenicy durum, makaron pełnoziarnisty, razowy oraz tzw. tricolore.
Warzywne puree
Puree kojarzy ci się wyłącznie z ziemniakami? Spróbuj przyrządzić je z innych warzyw, np. marchewki, bobu, kalafiora, pieczonej dyni czy brokułów. Będą nie tylko doskonale smakować, ale i apetycznie wyglądać.
Jeżeli nie masz pomysłu na zamienniki ziemniaków, zamów obiady domowe w Łodzi online i sprawdź, co serwują najlepsze bistra.