Pługi lemieszowe i inne rodzaje pługów do prac rolniczych

0
386

Pługi należą do narzędzi rolniczych bardzo często stosowanych w rolnictwie. Używa się ich do użyźniania i spulchniania gleby. Pługi kruszą również ziemię przeznaczoną pod uprawę, odwracają ją i mieszają. Wszystkie te czynności są konieczne, żeby właściwie przygotować grunt pod różne uprawy. Występuje wiele rodzajów pługów.

Rodzaje pługów

Pierwszy z nich to pług lemieszowy, nazywany również zagonowym. Charakteryzuje się on tym, że odrzuca zaorane skiby ziemi na prawą stronę. Zadaniem lemiesza do pługa jest podcięcie większego fragmentu ziemi i odrzucenie go na bok. Skutkiem tego jest powstawanie zagonów bez względu na to, czy orka jest płytka czy głęboka.

Drugą kategorię stanowią pługi obracalne, które używa się do orki bez zagonów. Korpus takiego pługa odkłada glebę na dwie strony (na prawo i na lewo). Pług ten wyposażony jest w ramy, do których przymocowane są korpusy robocze oraz mechanizm głowicowy, dzięki któremu rama może się obracać o 180°.

Trzecia grupa to pługi przyczepiane, które dość rzadko stosowane są w rolnictwie. Są one masywne i posiadają małą zwrotność. Wyposażone są w wiele korpusów roboczych, stąd ich przeznaczenie do pracy na dużych powierzchniach upraw.

Czwarta kategoria pługów to pługi talerzowe. Korzysta się z nich głównie podczas orki na glebach kamienistych. Nazwa wzięła się stąd, że praca pługa opiera się na talerzach obrotowych.

Można wskazać i na piątą grupę pługów specjalnych, które stosuje się do nietypowych zadań. W tej kategorii znajdują się pługi wyposażone w odkładnice ażurowe, które mają za zadanie zmniejszanie oporu tarcia, oraz pługi z zabezpieczaniem bezpiecznikowym w postaci tzw. kołka, albo zabezpieczaniem resorowym i opartym na systemie hydraulicznym.

Co to jest lemiesz do pługa?

Jest to ważna część korpusu pługa. Znajduje się ona w dolnej części. Lemiesz do pługa podcina skibę ziemi poziomo, a następnie transportuje ją na odkładnicę. Lemiesz zbudowany jest z ostrza, grzbietu oraz z dzioba. Ostatnia część może być wzmocniona ścianką polową albo dłutem. Lemiesz do pługa posiada solidną konstrukcję. Dlatego zazwyczaj jest on kuty lub też odlewa się go ze stali, która jest odporna na ścieranie powstałe na skutek orki. W glebie znajdują się różne kamienie, kamyczki, piasek, żwir, z którymi lemiesz musi sobie poradzić. Najlepsza do produkcji lemiesza jest stal węglowo-manganowa albo stal pancerna, składająca się z trzech różnych warstw. Na zewnątrz są warstwy utwardzone, a warstwa środkowa jest miękka. Taka konstrukcja lemiesza daje mu dużą odporność na ścieranie, naciski mechaniczne oraz możliwe deformacje, które mogą się pojawić w efekcie pracy. Aby zapewnić lemieszowi do pługa dużą odporność na ścieranie, należy go utwardzić na szerokości ok. 3 cm i głębokości ok. 3 mm. Zazwyczaj lemiesz pokrywa się chromem. Wśród lemieszy wyróżnia się kilka typów: trapezowy (stosowany najczęściej w krajach europejskich), dziobowy (praktykowany w Ameryce), lemiesz ze ścianką polową oraz z dłutem.

Właściwości techniczne lemiesza

Lemiesz do pługa stanowi mocno zużywającą się część, która w wyniku prac polowych może ulec deformacji i zniszczeniu. Szczególnie dziób lemiesza narażony jest na odkształcenia. Każdy pług powinien być wyposażony w zabezpieczenie chroniące lemiesz w trakcie orki. W trakcie pracy może dojść do ścięcia śrub w wyniku napotkania przeszkody albo do wygięcia dzioba. W celu regeneracji należy „podciągnąć” na gorąco lemiesz, korzystając z zapasowego materiału znajdującego się u nasady lemiesza. W ten sposób można przywrócić pierwotny kształt narzędziu i korzystać z niego nadal.

Nowoczesne lemiesze do pługów wyposażone są w specjalne dłuta, które są przykręcane do części dziobowej lemiesza. Dzięki ich zastosowaniu dłuższa jest żywotność tego narzędzia rolniczego. Dłuta rozbiją również tzw. podeszwę płużną, zbitą warstwę gleby, przez co grunt jest właściwie spulchniony i zaorany. Nie występują w nim nieprzepuszczalne dla wody grudy ziemi.

Reklama