Słodko-słone brownie

0
232
Reklama

Połączenie słodkiego i słonego smaku jest bardzo dobrym pomysłem. Sprawdzi się ono również w przypadku klasycznego deseru czekoladowego, czyli brownie. Jak przygotować ciasto łączące w sobie te dwa skrajne smaki? Poznaj sprawdzony przepis na brownie.

Jak przygotować słodko-słone brownie?

Składniki na słodko-słone brownie:

  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E. Wedel,
  • 300 g cukru,
  • 85 g mąki,
  • 230 g masła,
  • 4 jajka,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 10 g soli.

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 180°C, na tryb grzania termoobieg. Rozpuść masło oraz czekoladę. Ubij białka na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Połącz wszystkie trzy mieszanki, dodaj sól i delikatnie zamieszaj. Wylej gotowe ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.

Jak zmodyfikować przepis na słodko-słone brownie?

Przepis na słodko-słone brownie można zmodyfikować, dostosowując je do własnych preferencji. Warto wybrać dokładnie taki wariant czekolady, jaki lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zamienienie niektórych tabliczek na produkt z większą lub mniejszą zawartością kakao. Doskonałym pomysłem jest również postawienie na polewę czekoladową, w której można zatopić dowolne dekoracje.

Jeśli kochasz bardziej skomplikowane desery, warto przekroić gotowe brownie na pół i wyłożyć je dowolnym nadzieniem. Ciekawym pomysłem będzie czekolada z awokado. Doskonale sprawdzi się też dżem, mus ze świeżych owoców czy krem czekoladowy. Takie ciasto można modyfikować, dopasowując je do aktualnych okoliczności. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, warto wykorzystać je podczas pieczenia deseru. W ten sposób przełamiesz jego słodki, intensywnie czekoladowy smak.

Na wierzchu brownie można umieścić również dowolne dekoracje. Świetnie sprawdzą się zarówno świeże owoce, jak i wiórki kokosowe, rodzynki, suszona żurawina, orzechy czy płatki migdałowe. Takie składniki można zatopić w czekoladowej polewie przygotowanej z rozpuszczonej tabliczki i kilku łyżek mleka bądź słodkiej śmietanki.

Reklama