Comfort food w czasach pandemii

0
315

W czasie pandemii posiłki zostały całkowicie przeniesione do domowych pieleszy. Ten trudny okres skłania do sięgania po jedzenie, które budzi przyjemne skojarzenia i poprawia humor – takie dania można określić sformułowaniem comfort food. Czym jest comfort food i jakie produkty spożywcze oraz potrawy można zaliczyć do tej grupy?

Comfort food – jedzenie niosące ukojenie

Definicja sformułowania comfort food jest bardzo szeroka. Takie określenie przypisuje się przede wszystkim potrawom, które mają wartość sentymentalną. Domowy rosół w każdą niedzielę, zapiekanki pochłaniane przed laty na szkolnych wycieczkach, drożdżówka, która nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak u mamy. Comfort food to dla każdego coś innego – ważne jednak, aby takie jedzenie poruszało czułą strunę w każdym z nas.

Pod nazwą comfort food kryją się jednak również potrawy wyróżniające się wysoką kalorycznością i zawartością węglowodanów – jedzenie, które sprawia ogromną przyjemność, jest łatwe w przygotowaniu i po które często sięga się, by sobie dogodzić.

Jedzenie na dowóz – komfort i wsparcie dla gastronomii

W przypadku pandemii i przedłużającego się okresu przebywania w domu, przenikają się obie wersje definicji comfort food. Tradycyjną kuchnię uzupełniają potrawy zamawiane z okolicznych restauracji. Wśród nich zaś królują pizze, kebaby, frytki, czy też cieszące się ogromną popularnością burgery.

Najlepsze burgery na dowóz znajdziesz w Łodzi. To świetny wybór, ponieważ danie to w pełni nadaje się na dostawę do domów – jest proste i łatwo można je przetransportować bez strat w smaku i wyglądzie potrawy. W Łodzi hamburgery bez trudu możesz zamawiać telefonicznie lub online i dogodzić sobie przepyszną kompozycją pieczywa, warzyw, mięsa i sosów. Burgery na dowóz w Łodzi to także świetny sposób na wspieranie lokali gastronomicznych, które w czasie pandemii są jedną z najbardziej poszkodowanych branż.

Co gotujemy w domu? Powrót do tradycji

W czasie pandemii domowe kuchnie odżyły na nowo – nawet w tych rodzinach, w których zwykle nie gotowało się zbyt dużo. Ciekawym trendem okazało się własnoręczne przygotowywanie pieczywa od podstaw – pachnący chleb i świeże bułeczki pojawiły się w wielu domostwach, a część osób nie poprzestała na wyrobie własnego pieczywa. Tradycyjne ciasta, drożdżowe słodkie wypieki i wyjątkowe bezy to kulinarne wyzwania podejmowane najczęściej.

Czasochłonna kuchnia polska także częściej gościła w polskich domach. Starannie zawijane gołąbki, własnoręcznie lepione pierogi z najróżniejszymi nadzieniami, aromatyczne zupy i niezliczone warianty klusek – tradycyjne jedzenie stanowiło pewne pocieszenie dla całych rodzin w trudnym czasie zamknięcia w domach.

Lockdown sprawił, że ludzie zaczęli mieć więcej czasu i chętnie spędzali go w kuchniach. Czas ten okazał się więc również wspaniałą okazją do kulinarnych eksperymentów. Na stołach pojawiały się już nie tylko rosół i pomidorowa – chętniej przygotowywane były bardziej skomplikowane potrawy, jak chociażby ramen czy dania kuchni indyjskiej. Jedno jest pewne – jedzenie jest obecnie bardziej celebrowane niż wcześniej i jego funkcja stała się już nie tylko koniecznością, a faktyczną okazją do odetchnięcia od trudów codzienności.

Reklama