Dobry sprzęt w lokalu gastronomicznym to podstawa! Mowa nie tylko o lodówkach i kuchence — niezbędne są również dobrej jakości zlewozmywaki dopasowane do potrzeb obsługi. Są one szczególnie eksploatowane. Każdego dnia myje się w nich garnki, setki talerzy i sztućców oraz innych przydatnych w kuchni przedmiotów. Płucze się tam również warzywa, rozmraża mięsa czy odcedza makaron. Jakie są cechy idealnego zlewozmywaka dla gastronomii? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Zlewozmywak do gastronomii – jaki powinien być?
Mówi się, że w dobrej restauracji powinny znajdować się przynajmniej trzy duże zlewy gastronomiczne. Każdego dnia przez kuchnię lokalu przechodzą przez dziesiątki różnych naczyń, które często obijają się o brzegi zlewozmywaka. Są to naczynia wykonane z różnych materiałów – od plastiku, przez szkło i stal. Dlatego też zlewozmywaki w gastronomii muszą być przede wszystkim odporne na zarysowania i proste w pielęgnacji.
Przy wybieraniu zlewu warto zwrócić uwagę na jego rozmiar. Oczywiście powinien on zostać dopasowany do możliwości lokalu, jednak zaleca się wybór zlewów o dużych i głębokich komorach, w które jednocześnie włożyć można wiele naczyń, także tych większych.
Zlewozmywaki – poznaj przydatne akcesoria!
W mniejszych lokalach gastronomicznych doskonale sprawdzą się dodatki takie jak ociekacze, na których można zostawić pozmywane naczynia do wyschnięcia. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się również odsączarki do zlewu. Są to bardzo przydatne akcesoria, które można na stałe umieścić w zlewozmywaku lub korzystać z nich, gdy przyjdzie taka potrzeba. Sprawdzają się szczególnie w miejscach, w których nie ma suszarek na naczynia oraz w zlewach dwukomorowych. Odsączarki przydają się nie tylko jako akcesorium do naczyń, lecz również do owoców oraz warzyw! Warto też zwrócić uwagę na dodatki takie jak dozowniki płynu do naczyń, kosze na naczynia oraz akcesoria do rozdrabniania odpadów. Dobrej jakości przyrządy do zlewozmywaków od cenionych producentów znajdziesz w ofercie https://comitor.pl.
Załącznik:
profesjonalne-wyposazenie-kuchni-03.jpeg
Rodzaje zlewozmywaków do gastronomii
Za najtrwalsze i najbardziej higieniczne tworzywo, uważana jest stal. Szczególnie polecane są więc zlewozmywaki stalowe. Często wykorzystuje się je w dużych restauracjach, barach oraz szkolnych stołówkach. Te mniejsze doskonale sprawdzą się również w food truckach. Ostatnio coraz większą popularnością w lokalach gastronomicznych cieszą się również zlewozmywaki ceramiczne. Wynika to głównie z bardzo łatwej, szybkiej i przyjemnej pielęgnacji tego rodzaju zlewów. W przeciwieństwie do zlewów stalowych, nie widać na nich zacieków. Stanowczo odradzane są zlewy granitowe, które znacznie lepiej sprawdzają się w warunkach domowych. Mimo że cechują się odpornością np. na wysokie temperatury, to trzeba uważać na to, jakie detergenty stosuje się w trakcie czyszczenia. Zlewozmywaki te są też podatne na przebarwienia.